Am iubit matematica de când mă știu. Și asta, datorită profesorilor pe care am avut norocul să îi am în generală și apoi în liceu.
Am descoperit matera.ro într-o postare pe Facebook și mi-a atras atenția modul de prezentare al doamnei Corina Țurcanu și am intrat pe site să urmăresc o lecție, așa de dragul orelor de matematică.
M-a surprins plăcut modul ei de a explica matematica. Face totul să fie atât de ușor.
Am invitat-o să ne povestească puțin despre ea și despre platforma matera.ro
Cum te implici în educația copiilor?
Mi-am dorit foarte mult să vin în sprijinul elevilor care doresc să învețe matematica, iar în urmă cu un an am creat proiectul matera.ro, un website ce conține lecții video de matematică pentru gimnaziu și liceu, teorie, exerciții rezolvate și teste interactive cu feedback imediat. Lecțiile sunt prezentate într-o manieră accesibilă tuturor elevilor. Exercițiile sunt explicate pas cu pas și se pune accent pe transmiterea noțiunilor de bază, esențiale pentru înțelegerea matematicii. Website-ul este în curs de dezvoltare și vor fi adăugate constant lecții noi, iar accesul este gratuit.
Care e impactul pe care îl are matera.ro ta asupra comunității?
Am primit foarte multe mesaje de apreciere de la elevi și părinți și chiar de la profesori. Cred că în primul rand, acest website îi ajută pe elevi să înțeleagă noțiunile pe care nu au reușit să le asimileze în clasă, să recapituleze noțiuni pe care le-au uitat și să se pregătească mai bine pentru examenul de Evaluare Națională. Mulți copii mi-au scris că au luat 10 la diverse testări pentru că au urmărit explicațiile din lecțiile mele video. Aceste lecții se găsesc și pe YouTube și pană acum, durata lor de vizionare depășește 23000 ore. Pe de altă parte, website-ul matera.ro este util și părinților care doresc să își ajute copiii la teme, dar și profesorilor, fiind o resursă digitală accesibilă celor care doresc să folosească materialele video și testele pentru lecțiile online.
Ce înseamnă joacă pentru copil dar pentru părinte?
Jocul e foarte important pentru copii, pentru că le dezvoltă gândirea, imaginația și capacitatea de a-și gestiona emoțiile. Cred că părinții trebuie să se implice cât mai mult în jocul copiilor, pentru că în felul acesta copiii se simt iubiți și apreciați, învață să respecte niște reguli, să relaționeze mai bine cu cei din jur și își dezvoltă capacitatea de a suporta înfrângerile. Jocul pentru un părinte înseamnă evadarea într-un spațiu în care orice lucru să fie posibil, un spațiu de care avem cu toții nevoie din când în când.
Crezi că ne putem juca în matematică?
Da, cu siguranță. Jocurile matematice le dezvoltă copiilor puterea de concentrare, capacitatea de a lua decizii și gândirea logică. Ele reprezintă un mod distractiv de a dobândi cunoștințe noi, pentru că copiii învață cel mai bine când nu știu că învață.
Care este de ce-ul tău?
Am creat proiectul matera.ro pentru că mi-am dorit ca elevii care vor să învețe matematică să aibă acces gratuit la conținut de calitate și să poată învăța singuri acele noțiuni pe care nu le-au înțeles în clasă, fără a apela la meditații particulare.
Motto-ul website-ului este ‘E ușor să înveți singur’, iar unul dintre cele mai frumoase mesaje pe care le-am primit a fost „În sfârșit, cineva explică matematica și pentru filologi”.
Un aspect important care a condus la crearea acestui proiect a fost colaborarea mea cu echipa de la Lecții Virtuale. Îi sunt foarte recunoscătoare domnului doctor Alin Popescu, pentru că de la el am învățat să utilizez o mare parte din softurile necesare pentru crearea lecțiilor video.
Care este viziunea ta în viitor pentru website-ul tău?
Îmi doresc foarte mult să pot finaliza materia pentru gimnaziu și liceu și să adaug conținut interactiv, jocuri și tutoriale Scratch. Intenționez pe viitor să dezvolt acest website și să creez o secțiune cu lecții de fizică pentru gimnaziu.
Dacă ai sau cunoști o platformă educațională sau aplicații educaționale dezvoltate de antreprenori români, te invit să ni le prezinți în secțiunea Vocea Educației.